2015. feb 21.

Színek a lakásban

írta: Lakásfelújítók
Színek a lakásban

Játék a színekkel- szűkítse a teret!

A tágas helyiségek sokak álmának számítanak, ám a nagy terekben egészen más szabályokat érdemes szem előtt tartani, mintha például egy panelt szeretnénk felújítani. Nem csak a bútorok és a lakástextíliák megválasztása igényel körültekintést a lakberendezés alkalmával, hanem maga a kialakítás és a belsőépítészeti megoldások is. Sok esetben problémát jelent a nagy belmagasság, amelyet azonban kiválóan alakíthatunk a megfelelő festéssel.

textiliak.JPG

Hasznos lehet, ha a mennyezetre sötétebb színt választ, így optikailag alacsonyabbnak fog tűnni a helyiség. A falak esetében sem mindegy, hogy milyen színt és mintát választ. Esetükben érdemes a vízszintes mintázatú tapéták vagy a széles választékban kapható bordűrök mellett dönteni. Ezek kevésbé terelik a figyelmet az egyébként is magas falak felé, ami igencsak hasznos akkor, ha egyébként is szeretnénk alacsonyabbnak láttatni egy-egy helyiséget.

etkezo.JPG

A bordűr egyébként is nagy népszerűségnek örvend napjainkban, s hála a gyártók kreativitásának, minden helyiségbe megtalálhatóak az oda illő darabok, ráadásul többféle stílusban. Ne feledje, a nagy belmagasság ügyes választásokkal csökkenthető, s ehhez nem kell más, csak egy kis játék a színekkel és a mintákkal!

A bézs szín ideális a fürdőszobákhoz

Nagyon sokak számára a bézs szín unalmas és divattalan hatást nyújt a lakásban. Mégis ez a sokak által nem kedvelt szín csodákra is képes amennyiben megfelelően van felhasználva lakásfelújítás során.

furdoszoba.JPG

A fürdőszoba a feltöltődés helye, ahol egy reggeli tusolás vagy egy esti habos fürdő a kádban jól kezdi vagy végzi a napot. Ahhoz, hogy a fürdőszoba egy nyugalmat sugárzó helyiség legyen a lakásfelújítás során nem feltétlenül az erős és élénk színeket válasszuk. Éppen ellenkezőleg, hiszen a semleges színek az ideálisak ebben az esetben, amelyek kihangsúlyozzák a kikapcsolódás funkcióját a helyiségnek.

A semleges színek közül a bézs szín biztosít természetes és nyugodt aspektust azoknak a helyiségeknek ahol fel van használva. Ugyanakkor ennek a színnek megvan az a tulajdonsága is, hogy képes kialakítani egy meghitt környezetet otthonunkba. A bézs szín egyaránt jól használható a rusztikus, a modern, a minimalista vagy a klasszikus stílusban berendezett fürdőszobákhoz is.

A berendezési stílustól és a kívánt légkör kialakításától függően a bézs szín kombinálható más semleges színekkel vagy pont ellenkezőleg, akár más erős színekkel is. A cél, hogy számunkra a fürdőszoba a feltöltődés helye legyen.

egyedi-furdoszoba.jpg

Semleges színek néhány feltűnő darabbal

Nem ritka, hogy régi, nagy belmagassággal rendelkező ingatlanok esetében gondot jelent a megfelelő berendezési stílus megtalálása. A régies bútordarabokkal célszerű óvatosan bánni, különben „múzeum-jellegű” hangulatot érhetünk el velük. De akkor mégis milyen stílust érdemes előnyben részesíteni? Mely színek azok, amelyek biztosan megállják a helyüket a nagy terekben is?

egyszeruen-szep.jpg

Az olyan semleges színek, mint az elegáns fekete, a szürke biztosan nem okoznak csalódást, ám esetükben célszerű néhány feltűnő, egy színvilágot képviselő darabbal is kiegészíteni a berendezést. Ez lehet egy igényes függöny, mely a párnahuzatokról is visszaköszönhet.

A falakra mindenképpen a nagyobb méretű kiegészítők a javasoltak, s legyen szó akár falióráról vagy képekről, a nagy, lehetőleg vízszintes irányban elterülő darabokkal szűkíthetjük a teret. A nagy belmagasság előnyeit érdemes egy mutatós csillárral kiemelni.

a-reggeli.jpg

Ne gondoljunk azonnal a hagyományos, régies fajtákra, hiszen ma már rengeteg típus megtalálható a kínálatban, így akár légiesen könnyed változat mellett is dönthetünk, mely igazán különlegessé varázsolja a nappalit, az ebédlőt, vagy a hálószobát. A visszafogottság gyakran célravezetőbb, mint a harsány szín-, és formaválasztás.

 

 

Szólj hozzá

lakberendezés lakásfelújítás színek a lakásban