2015. már 13.

Műanyag ablak – Vége a légkamrák csatájának

írta: Lakásfelújítók
Műanyag ablak – Vége a légkamrák csatájának

Mitől jó egy műanyag ablak?

muanyag-ablakok.jpgValamikor a műanyag ablakok minőségét, stabilitását, hőszigetelő képességét alapvetően a légkamrák száma határozta meg. Ha több légkamra volt az ablakprofilban, a köztudatban az jobb minőséget, és főleg jobb hőszigetelést jelentett. Szerencsére ez már kikopni látszik.

Ma már tudjuk, hogy a több légkamrás műanyag ablak nem feltétlenül jobb hőszigetelő, és főleg nem egyértelműen jobb minőségű. A műanyag ablakok hőszigetelését a beszerelt üveg határozza meg alapvetően. Az üveg felületéhez képest, különösen a nagyobb ablakméreteknél, a műanyag tok, keret felülete viszonylag csekély. Ráadásul ennek egy részére rátakar a vakolat is.

muanyag-ablakcsere.jpg

muanyag-ablak-szines.jpg

A kamrák számához képest inkább fontos az ablaktok szélessége, az úgynevezett beépítési mélység, illetve a tok külső, és a kamrákat elválasztó falainak vastagsága. A viszonylag nem nagy kamraszámú profilokat szigetelőhabbal megtöltve különösen jó hőszigetelést érnek el a gyártók. A tartósság, a design tekintetében a műanyag-alumínium ablakprofilok képviselik a jobb minőséget. Ezen ablakok esetében a műanyag profil kívülről kap egy alumínium borítást, ami lényegesen megnöveli az élettartamát. Ezt az alumínium borítást bármilyen színben kérhetjük, így kiválóan illeszthető az épület homlokzatához.

muanyag-alu-ablak.jpg

A hőszigetelt üvegek tekintetében szinte eltévedünk sokféle variáció között. A két vagy háromrétegű övegezésen túl kérhetjük argon vagy kripton gázzal az övegek közötti légrés kitöltését. Választhatunk a keskenyebb, vagy szélesebb távtartót az üvegek közé, természetesen ezek anyagából is van választék. A 4 vagy 6 milliméteres üvegek készülhetnek mindenféle fényvisszaverős, és egyéb bevonattal, lehetnek ragasztott, katedrál üvegek, és az utólag felragasztható fóliákról még nem is esett szó.

A műanyag ablakok beépítésekor alkalmazott technológiák és anyagok esetében sem lehet már követni a fejlődést. A számtalan szerelési hézagkitöltő, hőszigetelő és vízszigetelő anyagoktól a RAL szalagos beépítésig hatalmas a választék.

Hol vagyunk már a „4 vagy 5 légkamrás legyen az ablak” kérdéstől?

Szólj hozzá

ablakcsere műanyag ablak műanyag alumínium ablak