2015. már 29.

Hőszigetelés az egészséges belső mikroklíma megteremtéséért

írta: Lakásfelújítók
Hőszigetelés az egészséges belső mikroklíma megteremtéséért

Szigetelések, hőhidak, penész

A falakon, bútorok hátulján vagy lakástextíliákon megjelenő feketés foltokat mindannyian jól ismerjük.

A penészesedés sokak otthonában megjelenik, s érte nem csak az elégtelen szigetelés, hanem éppen ellenkezőleg, a modern nyílászárók tökéletes szigetelése is felelőssé tehető. Nem mindegy természetesen az sem, hogy miként használjuk az ingatlant, hiszen ha nem gondoskodunk a lakásban keletkező nedvesség elvezetéséről, máris melegágyat teremtünk a penészgombának. Annak érdekében, hogy a négy fal között minden évszakban egészséges belső mikroklíma uralkodjon, sokat tehetünk már a lakásfelújítás alkalmával.

hoszigeteles.jpgA hőszigetelés minősége mindig komplex tényezők függvényeként alakul, így szerepet játszik benne a választott nyílászárók típusa, azok beépítése, a homlokzat kialakítása, és természetesen a belső terekben választott falfestékek is.Különösen nehéz helyzetben vagyunk lakásfelújítás alkalmával akkor, ha már egy penésszel erősen szennyezett falfelületet kell sterilizálnunk.

Erre azonban nem csak azért érdemes pénzt és időt fordítani, hogy a felvitt festékréteg optimálisan tapadjon, hanem a penész kiújulásának megelőzése miatt is.Hívhatunk szakembert a feladatra, de ma már kaphatóak a piaci kínálatban olyan falfestékek is, amelyeket nagyon egyszerű használni, és összetételüknél fogva gondoskodnak a penészesedés megelőzéséről is.

muanyag-ablak-polgari-2_1.jpg

Természetesen nem mehetünk el a nyílászárók mellett sem, hiszen bizonyított tény, hogy az ingatlanok hőveszteségének nagy része éppen a nem megfelelő nyílászáróknak köszönhető.

Nem csak a korszerűtlen, megvetemedett, elavult ablakok cseréjére ajánlott tehát ügyelni, hanem az újonnan vásároltak beépítésére is.

Abban az esetben ugyanis, ha ez nem szakszerűen történik, akkor könnyen kialakulhatnak hőhidak az ablakoknál, melyek szintén kedveznek a penészgomba megjelenésének.

 

Ha a homlokzati szigetelés nem megfelelő, akkor könnyen előfordulhat, hogy a nedvesség beszivárog a falakba, ezzel hűtve az egész lakás hőmérsékletét, a falak állapotáról már nem is beszélve. Fordítson különös figyelmet az alapozásra, és válasszon külső használatra is olyan komplett hőszigetelési rendszereket, amelyek már bizonyítottak a területükön! Ne feledkezzen meg arról sem, hogy a pince-, és a padlásfödém is szigetelésre szorulnak, hogy a lehető legkevesebb hő távozzon e két irányba a téli hónapokban!

padlas-szigeteles.jpg

De mégis miért is nagy probléma a penész? A házi poratkához hasonlóan, a penészgomba spórái a levegőbe kerülve allergiás megbetegedéseket okoznak, melyeknek tüneteivel sajnos egész évben számolnunk kell, ha penészes otthonban élünk. Saját és családtagjainak egészségmegőrzése, valamint a felesleges fűtési költségek megelőzése érdekében fordítson különös figyelmet a hőszigetelés korszerűsítésére lakásfelújítás alkalmával!

Szólj hozzá

hőszigetelés penész nyílászárók hőhidak