2015. már 30.

Lakásfelújítás panelben

írta: Lakásfelújítók
Lakásfelújítás panelben

Mit lehet kihozni egy panellakásból?

A tavaszi hónapok beköszöntével egyre többen döntenek úgy, hogy korszerűsítik, átalakítják otthonukat.

panelfelujitas.jpg

Ma a legtöbb ezzel kapcsolatos feladatot akár szakember segítsége nélkül is megoldhatjuk, ám természetesen vannak olyan teendők, melyekhez mindenképpen érdemes szakembert hívni. Jellemzően ilyenek a víz-, gáz-, és fűtésszereléssel kapcsolatos feladatok. A felújításkor kitűzött célok részben a rendelkezésre álló anyagiaktól, részben az ingatlan mérete és kialakítása szabta lehetőségektől függenek. A nagy belmagasságú polgári lakások, vagy a családi házak számos lehetőséget rejtenek magukban, de mi a helyzet akkor, ha panellakásunkból szeretnénk a legtöbbet kihozni? Be kell érnünk a hagyományos felosztással, vagy akár egészen különleges megoldásokat is választhatunk a jól ismert belső terekbe?

Amerikai konyha egyszerűen

panel-falvagas.JPG

Az általában 55-65 négyzetméteres panellakások esetében is érdemes elgondolkodni azon, hogy az egyes helyiségeket félig, vagy egészben egyesítjük. Az amerikai konyhás megoldás már nem csak a nagy alapterülettel rendelkező családi házak sajátja, hiszen egyik vagy másik fal kivételével, falnyílások vágásával nagyobb terek valósíthatóak meg panelben is. Ilyen módon az egyik szobát összevonhatjuk a konyhával, és remek étkezőt valósíthatunk meg. Ne feledjük azonban, hogy a falvágáshoz, falbontáshoz statikai szakvélemény és engedély szükséges!

Fürdőszoba új megvilágításban

panel-furdo.JPGA legnagyobb problémát kétségtelenül a fürdőszoba jelenti a panelekben, hiszen sok esetben még egy mosógépet sem lehet elhelyezni úgy, hogy az kényelmes lenne. De miért is pont itt kapna helyet a mosógép? Érdemes átgondolni, hogy a konyhában nem tudnánk-e betenni, ezzel sok helyet spórolva az egyébként is szűkös fürdőszobában.

A másik kritikus pont a fürdőkád. A sarokkádak nagy népszerűségnek örvendenek manapság, de nem biztos, hogy a panel szabta méretek megfelelőek ehhez. Ha helytakarékos megoldások iránt érdeklődik, akkor egy méretben ideális zuhanyfülke remek választásnak bizonyul. Manapság egyébként sem túl sok időnk akad a kádfürdőzésre, legtöbbször egy frissítő zuhannyal töltjük fel magunkat új energiákkal. Mielőtt azonban bármilyen szanitert beszerezne, fontos, hogy pontos méretekkel rendelkezzen arról, mi fér be a helyiségbe!

panel-zuhany.JPG

Hozza a természetet közelebb!

Míg családi ház esetében bármikor kimehetünk a kertbe, addig a paneltulajdonosok pontosan tudják, mennyire tud hiányozni egy kevéske természet is. A zöld közelségét azonban nem csak a hagyományos szobanövényekkel teremthetjük meg, hanem az erkély megfelelő kialakításával is. Engedje szabadon a fantáziáját, és tegye zöldellő szigetté azt a néhány négyzetmétert, amely rendelkezésére áll. Érdemes függőlegesen építkezni, és akár egész növényfalakat létrehozni, amelyek gondoskodnak a nyugalom szigetének megteremtéséről. Ezt a megoldást egyébként a lakáson belül is alkalmazhatja a manapság rendkívül népszerű, és már hazánkban is elterjedni látszó zöldfalak segítségével. A speciális kialakítású táptalaj lehetővé teszi, hogy a növények sokasága szinte bárhol elhelyezhető legyen a lakásban, akár mutatós térelválasztó elemként is.

zoldfal.png

Ne feledje, a lakásfelújítás panelben is zárulhat olyan látványos végeredménnyel, mely elfeledteti velünk, hogy tulajdonképpen egy meghatározott sémára épült ingatlanban éljük mindennapjainkat. Korszerű megoldások, mutatós kiegészítők, néhány kreatív belsőépítészeti megoldás, és máris modern otthont teremthet az egykori panel helyén. A beépített szekrények kivételével jó néhány plusz négyzetmétert is teremthet álmai megvalósításához!

Szólj hozzá

lakberendezés lakásfelújítás panelfelújítás lakásfelújítás ötletek