2015. sze 29.

Polgári lakások lakberendezése

írta: Lakásfelújítók
Polgári lakások lakberendezése

Hogyan lehet berendezni a nagy tereket?

Magyarországon bőven adódik lehetőség a régi építésű – egykor polgárcsaládok otthonának számító – lakások felújítására és berendezésére.

egyszeruen-szep.jpgMíg régebben ódzkodtak a kifejezetten problémásnak tekintett óriási lakóterek élettel való megtöltésétől, ma már sokan kihívásnak tekintik az átlagosnál magasabb szobák esztétikus elrendezését.

Egyre több cikk olvasható a témában, ami mutatja a növekvő érdeklődést a 19. század végének és a 20. század első felének maradandó öröksége iránt.

Hatalmas terek betöltése ízlésesen

A polgári lakások a magaslatokon kívül azért is figyelemre méltók, mivel elosztásuk nem hasonlít a modernkori házakéra. A körkörös, esetenként sok ajtós megoldások mind-mind új lehetőséget kínálnak az egyedi kivitelezésre. Ide illenek a nagyobb neoreneszánsz bútorok, melyek kényelmessége ugyan vitatott, mégis közkedveltek.A lakberendező szabadon kiélheti kreativitását, hisz minden lakás más adottsággal rendelkezik. A terek alapos megfigyelésével kezdve elindulhat a fantázia, hogy felépítsen egy ízléses, minden négyzetmétert művészien kihasználó lakóhelyiséget.

lakasfelujitas-burkolatok.jpgA tapasztalatok szerint érdemes az embermagasságnál legalább 2 méterrel magasabb teret felosztani több részre. A felfelé való építkezés kézenfekvő megoldásnak tűnik, mivel segít arányosan elosztani az egységeket a lakrészben. Egy konyhában a konyhaszekrény és polcok mesteri berakása ez esetben nem szabvány szerinti, hanem a tér kiaknázásával, sokkal inkább praktikusabb célokat szolgál. Az alsóbb szintekre a mindennapi használati eszközök, a felsőbb részekre pedig a keveset igénybe vett tárgyak kerülhetnek. Kívánságtól függően, saját ízlésvilágot tükröző színpompás javaslatokkal élve, lehet a falak hangulatát előcsalogatni. A színek hatással vannak a lakásra, érdemes a mennyezet és a bútorok színeit is összhangba hozni.

A terek optimális elosztása alapvető feladata a lakberendezőnek.

A nyílászárók, azaz az ajtók és ablakok nagysága befolyásoló tényező lehet. Mindig a helység adottságai döntik el, mit lehet kezdeni a polgári lakással. A hatalmas ablakokra rendkívül nagy függönyök, drapériák illenek, melyek hosszanti irányban kell, hogy kifejtsék hatásukat. Éppen ezért,az egyszerűségre törekedve, javasoltak a kevésbé bonyolult minták. A falakra függesztett festmények esetében a minőség sokkal inkább fontos, mint a mennyiség, mert a túlzsúfoltság nem hat előnyösen. A polgári stílus kialakításánál, visszatérve a régi korok puritán ízléséhez, számít a visszafogott elegancia. A fehér vagy pasztell színek kellemes összhangot teremtenek, ezért sokan választják otthonukban a harmóniát sugárzó egyszerűséget szemben a hivalkodó harsány színekkel.lakberendezes-loft.jpg

Ha felújítást tervez vagy épp lakásvásárlás előtt áll, nem érdemes elkapkodnia a lakberendezést, mivel az elképzelések fokozatosan érnek meg az ideális környezetre. Ha adott a lehetőség, mindig jó ötlet tapasztalt szakember véleményét kikérni, aki tudja, mit kezdjen a nagy terekkel, hogyan küszöbölje ki az első látásra hátránynak tűnő magasságokat. A polgári lakások többségéből kihozható a maximum, ami megadja azt a bizonyos pluszt, amivel a lakás nemcsak széppé, de igazán különlegessé tehető.

Szólj hozzá

lakberendezés lakásfelújítás ötletek polgári lakások