2015. dec 17.

A gipszkarton használat előnyei és hátrányai

írta: Lakásfelújítók
A gipszkarton használat előnyei és hátrányai

A gipszkarton fal mindig egyenes!

gipszkarton-fal.JPGElődeink még nem is annyira régen vályog és vert falakat készítettek a házépítés során. Majd ahogy fejlődött az építészet és változtak az igények, megjelentek a tégla és blokk falak, melyek már nagy előrelépést jelentettek az előzőekhez képest; hiszen már ezzel is sokkal egyenesebb, simább felületű falakat varázsolhattunk házainkba. Mára azonban itt az új építőanyag, a gipszkarton.

Napjainkban egyre többen fordulnak ehhez az anyaghoz. Nyugaton pedig nem ritka, hogy teljes házakat húznak fel a segítségével. Nálunk elsősorban belterek kialakításában játszik nagy szerepet. Gipszkartonnal választanak el szobákat, burkolnak a falakat, készítenek belőle álmennyezetet, de az sem ritka, hogy dekorációs céllal használják fel.

Azonban, mint mindennek, a gipszkartonnak is vannak előnyei és hátrányai is. Érdemes mindkét félről áttanulmányoznunk ezt az építészeti „csodát”, mielőtt végleg emellett tennénk le a voksunkat.

A gipszkarton előnyei

eloszoba.JPGAz első fontos szempont építkezés során az időgazdálkodás. Innen nézve pedig a gipszkarton tökéletesnek tűnik, hiszen más eljárásokhoz viszonyítva a használata meglehetősen időtakarékos megoldás. Egy hagyományos fal építésénél a mester még javában dolgozik, míg a gipszkarton esetében már otthonunkban ülve élvezhetjük munkánk gyümölcsét. Ezzel együtt pedig költséghatékony is, hiszen kisebb súlya miatt már a fuvarozása is kevesebb költséggel jár, és maga az anyag is olcsóbban szerezhető be, mintha egy hagyományos falhoz vennénk meg minden szükségeset.

Másik nagy előnye, hogy a gipszkarton illat-semleges és környezetbarát anyag. Ennek megfelelően az évek elteltével sem fog különböző szagokat kibocsátani magából, amivel károsíthatná az egészségünket, vagy csak egyszerűen rombolhatná a közérzetünket.

A hagyományos falak esetében, amennyiben szeretnénk vezetékeket és csöveket rejteni beléjük, nagyon sok plusz munkával és szemeteléssel jár az eljárás, azonban a gipszkartonnál minden elbújtatható magában a falban már az építkezés alatt. Nem beszélve arról, hogy mennyivel kevesebb piszkot hagy maga után. És nem csak a falak kifúrása miatt, hanem az egész munkálat alatt is.

A gipszkarton hő hatására sem reped meg, míg a hagyományos építésű falaknál, lássuk be idővel elkerülhetetlen a vakolat igazítgatása a repedések miatt. És egyébként is sokkal nehezebb teljesen sima falat varázsolni belőle, míg a gipszkarton esetében ilyesmivel sincs gondunk, hiszen alapvetően is teljesen sima a felülete.

Továbbá az egyik legfontosabb előnye a gipszkartonnak, hogy nem éghető anyag. Míg például a fa alapú falak táptalajt adnak az esetlegesen kialakuló tüzeknek, addig a gipszkartonból épült vagy azzal borítottak inkább gátolják azt.gipszkarton-mennyezet.JPG

Végül pedig a gipszkarton megfelelően összerakva nagyszerűen fogja hőszigetelni otthonunkat, ami, lássuk be, ma már nem számít luxusnak, hiszen környezet- és pénztárcabarát megfontolásból is fontos a tüzelőanyag optimalizálása.

A gipszkarton hátrányai

De mint mindennek, a gipszkartonnak is vannak hátrányai is. Elsősorban nem vízálló, ezért minden esetben óvni kell a nedvességtől, habár kaphatóak elviekben vízálló kiszerelésben is, de ezek ára is több valamivel. Ugyanez a helyzet a hangszigeteléssel, mivel ha a téglafallal megegyező szintűt szeretnénk ebben a tényezőben, akkor a gipszkarton beszerelése végül többe kerülhet, mint ha téglával építünk.furdo-felujitas.JPG

Másik hátránya az egyik előnyéből indul ki. Ugyanis a csövek és vezetékek beszerelése, bár nem jár annyi piszokkal és utómunkálatokkal, de már a fal rakásakor szoros együttműködésben kell dolgozni a víz- és villanyszerelőkkel, hiszen utólag már nem sok mindent lehet csinálni. Ugyanígy, bár fentebb elhangzott, hogy a gipszkarton kiváló hőszigetelő, a hőtároló képessége igen gyenge. Ebből kifolyólag, ha gyengén is, de állandó fűtést kell biztosítani hozzá a téli időszakban.

Végül pedig természetesen nem terhelhető olyan mértékben, mint egy hagyományos építésű fal. Tehát, hogy a gipszkartont választjuk-e az építkezés során, az nyilván attól fog függni, hogy hová és milyen rendeltetéssel raknánk le. Mindenesetre megéri komolyan elgondolkozni rajta, hogy ezzel dolgozzunk, hiszen megfelelő háttértudással, idő és munka ráfordítással ki lehet küszöbölni a legtöbb hátrányt, így pedig olcsóbban juthatunk hozzá környezetbarát, könnyű és sima falakhoz.

Szólj hozzá

gipszkarton gipszkartonozás lakásfelújítás ötletek