2016. júl 02.

Lakásfelújítás: Spóroljunk okosan - Mivel spórolhatunk?

írta: Lakásfelújítók
Lakásfelújítás: Spóroljunk okosan - Mivel spórolhatunk?

nappali-5_1.jpgLakásfelújítás esetén érdemes előre tervezni: célszerű olyan költségkeretet felállítani, amelyet nem sajnálunk rákölteni, hogy megújult köntösbe öltöztessük otthonunkat. A kasszát ajánlott kibővíteni egy vésztartalékkal, mondjuk a költségkeret 5-10%-ával, amihez szükség esetén lehet nyúlni.

Az elmúlt egy évben rekord méretű árnövekedés volt megfigyelhető az ingatlanpiacon, így aki korábbi lakásvásárlási terveit most kívánja megvalósítani, annak érdemes átgondolni mire éri meg elkölteni félretett (vagy hitelből származó) pénzét. Legyen szó meglévő vagy újonnan vásárolt lakásról, a vásárlóknál legtöbb esetben felmerül a felújítás igénye.

Egy viszonylag jobb állapotban lévő lakás esetén akár ki is hagyhatjuk terveinkből a sokszor drága és időigényes mesterembereket. Egy kis kreativitással és befektetett munkával saját ízlésünk szerint formálhatjuk át új, illetve meglévő otthonunkat is.lakasfelujitas-budapest_0_1.jpg

Sok kicsi sokra megy”, avagy néhány tipp, amivel pénzt takaríthatunk meg egy lakásfelújítás során:

  • Parkettázás, csempézés: kis böngészéssel sokat faraghatunk az anyagköltségen, érdemes több üzletet, weboldalt megnézni, ár-érték arányban hol a legelőnyösebb vásárolni. Miután megvan minden alapanyag, a kívánt felületeket akár magunk is leburkolhatjuk. Aki fél belevágni, interneten számos segédanyagot (cikkek, videók) különböző módszerekről, technikákról.

  • Festés, tapétázás: az előzőhöz hasonló a helyzet, saját kezűleg, a saját ízlésünk szerint ragaszthatunk fel tapétát, vagy festhetjük le falainkat. Mindez csupán a ráfordított időnkbe kerül. Amire fontos figyelni, az a jól megválasztott színek használata. A színpszichológia szerint például a zöld az egészséget, természetet szimbolizálja, nyugtató hatású, pl. nappaliban; a kék az egyik legkedveltebb, hideg színként nyugtató hatású, mely elősegítheti a koncentrálást és intuitív képességeket, pl. dolgozó szobában; míg a szintén népszerű sárga melegsége optimizmussal és vidámsággal tölti meg szobánkat.
    A kisebb helységeket érdemes világosabb színekbe öltöztetni, ezáltal nagyobbnak érzékeljük majd.

  • „Secondhand” bútorok: Amennyiben nem ragaszkodunk a vadonatúj bútorokhoz, úgy ezzel a módszerrel rengeteg pénz takarítható meg. Manapság egy lakás komplett bebútorozása kisebb vagyonba kerül. Örökölt vagy használtan vásárolt bútorok egy kis fagittelés, festés és lakkozás után az újdonság látszatát kelthetik, sőt a renoválás során kedvünk szerint alakíthatjuk bútorainkat.

  • Függönyök, lepedők: Napjainkban kész függönyt vásárolni sem olcsó mulatság. Ha van vállalkozó szellemű ismerősünk, vagy ha mi magunk sem futamodunk meg a varrástól,úgy célszerű lehet méteráru boltban megvenni a szükséges anyagokat és házilag elkészíteni.

Ez csupán néhány olyan ötlet, amellyel összességében jelentős összegeket spórolhatunk magunknak, a lehetőségeknek –a pénztárcánkon kívül–csupán a kreativitásunk és a befektetett munkák és időnk szabhat gátat.

Szerző: ingatlannet.hu

Szólj hozzá

lakásfelújítás lakáspiac lakásfelújítás saját kezűleg