2016. okt 08.

Mi az, ami nem hiányozhat egy modern konyhából?

írta: Lakásfelújítók
Mi az, ami nem hiányozhat egy modern konyhából?

Egy modern konyha ma már sokkal több kívánnivalót hagy maga után, mint a régi időkben.

konyha-2_1.jpg

Mára már például sokkal fontosabbá vált az esztétikum is, mint az régen volt, de ez mellett a praktikum megtartása is ugyanolyan szükséges maradt. Ezzel együtt a modern konyha fogalma évről évre változik attól függően, hogy milyen újítások kerülnek a piacra, és ezek közül melyek pótolnak valóban valami hiányosságot a konyhában.
Lássuk tehát, hogy jelenleg mi az, ami a meghatározója a modern konyhának!

Az első, ami nem hiányozhat a modern konyhából, az a modern konyhabútor. Gondoljunk csak a gyönyörűbbnél gyönyörűbb képekre a lakberendezési magazinokban, melyekből nem hiányozhatnak a csodás konyhabútorok sem. Mindez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legújabb modelleket kell megvásárolnunk. A ma modern konyhabútora ugyanis könnyedén megalkotható otthon a régi konyhabútor átalakításával is. Ehhez sokszor elég egy csiszolás, festés majd fogantyúcsere.

A modern konyha és modern konyhabútor szerves részét képezi ma már a konyha közepén elhelyezett konyhasziget is. Ez nem csupán esztétikailag lehet előnyös, de sok szempontból igen praktikusnak is bizonyulhat. Telerakhatjuk polcokkal és fiókokkal, melyek pakolási lehetőséget jelentenek. Ugyanakkor a megfelelő kialakítás mellett akár még asztalként is funkcionálhat, így akár az egész család kedvenc helyévé válhat az otthonunkban.

nappali-2_1.jpg

Mindezek mellé elengedhetetlenek a modern konyhai elektronikus eszközök is. Ezek kiválasztása mindenképpen attól kell, függjön, hogy mire van szükségünk, de ide sorolható a turmixgép, a konyhai robotgép, az aprító, a mixer, a botmixer, a konyhamérleg, a pirító, a szendvicssütő, a mikrohullámú sütő, stb.

 

És akkor még nem ejtettünk szót a nagyobb fehértechnikai gépekről, mint amilyenek a hűtőszekrény, a mosogatógép vagy éppen a tűzhely, amelyhez természetesen gőzelszívó is dukál. Mindezek különböző kategóriákban kaphatók, azonban a nagyobb gépekből a modern konyha kialakításához érdemesebb a beépíthető változatokat választani. Ezen felül pedig jól tesszük, ha fém felületű darabokat választunk, de akár a matt és színes gépek is jól mutathatnak a konyhánkban.

A modern konyhába modern konyhai eszközök is kellenek.

Egy konyha sem működik jól korszerű eszközök nélkül. Legalábbis, ha a funkciójának megfelelően főzni szeretnénk ebben a helyiségben, akkor mindenképpen be kell szereznünk a modernebb eszközöket is. Ide tartoznak elsősorban a kések. A jó és éles kések nélkül egyszerűen nem lehet megfelelően dolgozni a konyhánkban. Mindehhez pedig többméretű késekre lesz szükségünk.

konyha_1.jpg

Továbbá nem hiányozhatnak a modern konyhából a serpenyők és lábasok sem, amelyekből szintén érdemes több méretben is tartani otthon. Érdemes ezekből is a modernebb, tapadásmentes anyagokat választani, amelyek nemcsak jobban fognak mutatni, de praktikusabbak is. A modern konyhában ma már szilikon sütőformákat fogunk találni, amelyekben nem ragadnak le az ételek, és könnyen tisztíthatóak is. Ráadásul rengeteg különféle színben kaphatók, így valóban adhatnak egyfajta hangulatot a konyhánknak.

A főzéshez szükséges különböző lapátok és merőkanalak megléte is követelmény a modern konyhánál. Itt azonban ezek az eszközök már nem fémből vannak, hanem műanyagból vagy esetleg fából, hiszen ezek az anyagok nem karistolnak fel semmilyen edényt sem.

Ahogy haladunk előre az időben, az sem megy ritkaságszámba, ha a modern konyha kiegészül némi robotikával vagy csak némi központi irányítórendszerrel.

Egyre több helyen megfigyelhető már az is, hogy egy tabletről is irányíthatók az egyes konyhai gépek. Azon sem kapja már fel senki sem a fejét, ha valakinek a hűtőszekrénye küld üzenetet arról, ha kifogyott például a tejből.

Talán hamarosan már ez is egy olyan része lesz a modern konyhának, amely egyszerűen nem hiányozhat belőle. De jelenleg még, ha a fentebb felsoroltakat beszerezzük és megvalósítjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egy valóban modern konyhával fogunk rendelkezni az otthonunkban.

Szólj hozzá

konyha konyhabútor