2017. jan 30.

Hogyan rendezzük be a hálószobát?

írta: Lakásfelújítók
Hogyan rendezzük be a hálószobát?

Hálószoba trendek

halo_1.jpgÉletünk egy harmad részét alvással töltjük, ezért érdemes oda figyelni, a hálószoba praktikus berendezésére, de nem szabad megfeledkeznünk, az aktuális trend szerinti kialakítására sem, hisz a jó környezet fogja segíteni, a nyugodt alvásunkat, valamint a kipihent ébredést.

Ebben az évben a föld színei, a zöld és a barna árnyalatai uralkodnak. Ezek mellett megjelenik a szürke több árnyalata, de tovább hódít a klasszikus fehér is.

A hálószoba legfontosabb eleme az ágy, de kiválasztásánál elsősorban, fő szerepet a matrac és a párna játszik. Ajánlott, a megfelelő választás érdekében, az üzletben dolgozó, hozzá értő személy segítségét kérni, mert ezek hatással vannak egészségünkre és kedvünkre egyaránt. Fontos az ágy szépsége is. Az idei trendben, a francia ágy fa kereteit, leváltják a műbőr, bőr, bársony ágytámlák, melyeket elegánsabbá tehetünk gombokkal, vagy bársony borításokkal. Ha már van francia ágyunk és nem szeretnénk rá költeni, újítsuk fel annak támláját, így spórolhatunk a szobafelújításon. Csinosabbá változtathatjuk még fekhelyünket, ha színes díszpárnákat helyezünk el rajta. Nyugodtan játszunk a színekkel, mintákkal és méretekkel.

A textíliáját tekintve, választhatunk gyapjú, pamut, selyem vagy viszkóz anyagból is. Minden szoba kinézetét azonban, a nagy felületek határozzák meg, mint a padló és a falak. A padlónál a szőnyegek és a parketta a klasszikus választás, melyek könnyen tisztíthatóak. Ezeknél is, a természetes színek uralkodnak. Kedvelt még a bambusz padló, mely időtálló és ezen is jól mutat például, egy hosszú szálú szőnyeg. A letisztult, pasztellszínű falainkat feldobhatjuk, erősebb színárnyalatokkal is, mint a sötétkék, a lime zöld és a vörös. Itt elég, ha csak az egyik falat festjük más színűre, így is nagy változást érhetünk el. A hálószoba ágy fölé bátran festhetünk fakéreg-, márvány-, tégla-, vagy betonhatást is. Viszonylag kevés anyagi ráfordítással, nagy változásokat érhetünk el, moderné téve a szobát.

5_halo_1.jpg

Azokban a lakásokban, ahol nincs lehetőség gardróbszoba kialakítására, a ruhák helye a hálószobába kerül, ami persze helyet igényel. Ilyenkor érdemes befektetni, és hálószoba szekrényt vásárolni, de kialakíthassuk úgy is, hogy ágyunkat egy dobogóra helyezzük, amiben fiókok segítségével tárolhatjuk ruhadarabjainkat és ágyneműinket. Itt figyeljünk oda a dobogó anyagának minőségére és teherbírására, valamint magasságára, hogy az ágy ne vesszen el kényelméből. A kis hálószobákban az ágy foglalja el a szoba legnagyobb részét, így a többi bútornak kevesebb helyet adhatunk. A berendezésnél találjuk meg az összhangot, ne legyen túl zsúfolt a szoba. Praktikus lehet egy falra szerelhető szekrényágy, mely felhajtott állapotában, vissza adja a hely nagyságát.

Az álló tükrök, optikailag nagyítják és egyben eleganciát is adnak a szobának. Itt a keret kiválasztásánál, szintén hagyatkozzunk a természetes anyagokra. Ha az ajtó útban van, cseréljük ki toló- vagy harmonika ajtóra, de a meglévőnek is megváltoztathatjuk a nyílás irányát. A nagyobb hálószobáknál választhatunk nagyobb ágyakat, éjjeli szekrényeket, különleges álló lámpákat, felhelyezhetünk több polcot vagy berakhatunk egy hintaszéket is. Ha merészebbnek képzeljük el a szobát, kialakíthatjuk egyben fürdőszobává is. Egy álló káddal romantikus hangulatot érhetünk el. A háló- és fürdőszoba rész padlóburkolatát, hagyományos fürdőszobai hidegburkolattal és padlószőnyeggel, parkettával vagy laminált padlóval kombinálhatjuk. Beépíthetünk még üveg- vagy térválasztó falakat is.

Szólj hozzá

lakberendezés hálószoba